Top 10 mogelijke effecten van collageen

Top 10 potential effects of collagen

Collageen, vaak omschreven als de 'lijm' die ons lichaam bij elkaar houdt, speelt een cruciale rol in het behoud van de elasticiteit van de huid, de flexibiliteit van de gewrichten en de algehele gezondheid van het weefsel. Als een van de meest voorkomende eiwitten in het menselijk lichaam gaat het belang ervan verder dan structurele ondersteuning en heeft het ook invloed op verschillende lichaamsfuncties.

Inzicht in de mogelijke effecten van collageensupplementen of natuurlijke productie kan inzicht geven in de verstrekkende gevolgen voor de huid, de gezondheid van gewrichten, spierkracht en nog veel meer. Hier verdiepen we ons in de top 10 van mogelijke effecten van collageen en onderzoeken we de veelzijdige invloed ervan op ons welzijn en onze zelfzorg.

Wat is Collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam en speelt een integrale rol in de structuur van onze huid, ligamenten, spieren en nog veel meer. Dit fundamentele eiwit zorgt voor sterkte, elasticiteit, regeneratie en behoud van vitale lichaamsweefsels. Als meest voorkomende eiwit in ons lichaam is collageen essentieel voor de structuur en veerkracht van onder andere onze huid, gewrichtsbanden en spieren. Wetenschappelijk gezien bestaat collageen uit drie eiwitketens die samen een drievoudige helixstructuur vormen. Elke streng is een lang, dun eiwit, samengesteld uit duizenden aminozuren. Het is deze unieke structuur die collageen zijn veerkracht en regeneratieve eigenschappen geeft en de algehele gezondheid van het lichaam ondersteunt.

Wanneer stop ik met de aanmaak van collageen?

De collageenproductie in ons lichaam begint van nature af te nemen rond de leeftijd van 25 jaar. Factoren zoals overmatige blootstelling aan de zon, roken, een slecht dieet of veel stress kunnen deze uitputting versnellen.

Naarmate we ouder worden, resulteert de afname van collageen in veelvoorkomende tekenen van veroudering, zoals rimpels en gewrichtspijn. Hoewel het lichaam nooit helemaal stopt met de productie van collageen, vertraagt de aanmaak na verloop van tijd aanzienlijk. De effecten van collageendepletie zijn progressief en leiden tot dunner haar, broze nagels en een huid die stevigheid en elasticiteit mist.

Wanneer stop ik met de aanmaak van collageen?

Soorten collageen

Collageen, een essentieel eiwit in ons lichaam, is er in verschillende soorten. Elk type speelt een unieke rol in ons algehele welzijn. De meest voorkomende en essentiële zijn

- Type I, II en III. Type I collageen vormt het grootste deel van onze huid, haar, botten en ondersteunt zelfs de darmwand. Het wordt beschouwd als essentieel voor het behoud van de elasticiteit en gezondheid van de huid.

- Type II collageen wordt voornamelijk gevonden in kraakbeen en speelt daarom een cruciale rol in gewrichten en de gezondheid van het skelet.

- Type III collageen vergemakkelijkt de structuur van spieren, organen en slagaders en helpt zo de gezondheid van hart en bloedvaten te behouden.

Sources of Collagen

Natuurlijke bronnen van collageen, zoals bottenbouillon, kippenhuid en vis, worden als superieur beschouwd vanwege hun biologische beschikbaarheid en absorptiesnelheid. Synthetische bronnen of supplementen bieden echter een zeer geconcentreerde dosering, waardoor optimale voordelen worden gegarandeerd - een cruciale factor voor mensen die moeite hebben om alleen via de voeding aan hun collageenbehoefte te voldoen.

Foods that contain collagen

Het integreren van collageenrijke voedingsmiddelen in je dieet is een natuurlijke manier om je collageeninname te verhogen. Van bottenbouillon tot bladgroenten, deze voedselbronnen maken rechtstreeks gebruik van collageen en bieden een heilzaam alternatief voor supplementen.

- Bottenbouillon: een traditioneel voedingsmiddel met een hoog collageengehalte

- Vis en schaaldieren: vooral de delen die we normaal niet eten

- Kip: vooral de kippenhuid

- Eieren: collageen zit in het eigeel en het eiwit

- Citrusvruchten: vitamine C helpt je lichaam collageen aan te maken- Bessen: een andere bron van vitamine C

- Knoflook: bevat zwavel, waardoor collageen niet wordt afgebroken

- Bladgroenten: deze bevatten chlorofyl, wat collageen in de huid kan doen toenemen

Voedingsmiddelen die collageen bevatten

Hoe kan ik collageen krijgen als ik veganist ben?

Veganisten denken misschien dat ze in het nadeel zijn als het gaat om de consumptie van collageen, omdat het voornamelijk in dierlijke producten zit. Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen helpen echter de natuurlijke collageenproductie van het lichaam te bevorderen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, paprika's en aardbeien, of voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren, zoals bonen, zuivelproducten en avocado, kunnen helpen bij de collageensynthese.

Hoewel de directe inname van collageen niet mogelijk is voor veganisten, kunnen ze ervoor kiezen om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan mineralen en vitamines zoals vitamine A, vitamine C en zink, die de collageenproductie in het lichaam bevorderen. Felgekleurde groenten en fruit, noten, zaden en volle granen zijn haalbare alternatieven.

Veganistische collageensupplementen, gemaakt van gemodificeerde gist en bacteriën, zijn een ander haalbaar alternatief en bieden dezelfde voordelen als conventioneel collageen. Er zijn ook veganistische collageenversterkende supplementen verkrijgbaar, die meestal bestaan uit de noodzakelijke bouwstenen om de collageenproductie van je lichaam te ondersteunen.

Populariteit van collageensupplementen

De populariteit van collageensupplementen is de afgelopen jaren sterk gestegen, gedreven door een toenemend bewustzijn van de consument van hun potentiële voordelen voor de gezondheid. Deze trend wordt verder gevoed door steeds meer onderzoek dat de positieve effecten van collageen op de gezondheid van de huid, gewrichten, spieren en andere vitale functies onderstreept.

- De trend begrijpen: Waarom er vraag is naar collageensupplementen

- De hype ontrafelen: De echte feiten achter de populariteit van collageensupplementen

10 Voordelen van collageen: Ontdek de mogelijke effecten

Een diepe duik in collageen zou je wel eens kunnen verrassen. Als fundamenteel eiwit biedt collageen structuur aan elk deel van je lichaam. Het houdt je huid stevig, gewrichten beweeglijk, botten sterk, spieren krachtig en je spijsverteringsstelsel gezond.

In het ABC van collageen vind je alles van de unieke soorten tot de vele voordelen. De verschillende soorten collageen hebben verschillende functies in ons lichaam. Inzicht in hun invloed helpt gebruikers weloverwogen keuzes te maken over collageensupplementen.

1. Verbetert de gezondheid van de huid

Collageen levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van een gezonde huid. Het is het belangrijkste structurele eiwit in het bindweefsel van ons lichaam en helpt de elasticiteit en hydratatie van de huid te bevorderen.

- Minder rimpels en fijne lijntjes (1)

- Verbeterde huidelasticiteit (2) Verbeterde hydratatie

- gladdere, stralende huid (3)

- Mogelijkheden om cellulitis en striae te verminderen (4)

- Verbetering van de gezondheid van de huid zichtbaar door een natuurlijke 'gloed' (5)

Collagen for skin health

2. Vermindert gewrichtspijn

De rijke voorraad aminozuren van collageen kan helpen bij het verlichten van gewrichtsklachten. Onderzoekers hebben ontdekt dat consequente suppletie met collageen leidt tot een aanzienlijke verbetering van gewrichtspijn, wat de weg vrijmaakt voor een pijnvrij leven.

- Verhoogde flexibiliteit van de gewrichten en verbeterde mobiliteit (6)

- Vermindering van ontstekingen die leiden tot chronische gewrichtspijn (7)

- Versterking van het kraakbeen, waardoor het risico op verslechtering van de gewrichten afneemt (8)

- Verbeterde atletische prestaties door een grotere veerkracht van de gewrichten (9)

3. Ondersteunt de botgezondheid

Onderzoek suggereert dat collageen een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid van de botten. Als een prominent onderdeel van de botopbouw zorgt collageen ervoor dat de botstructuur zowel sterk als flexibel is, waardoor wordt voorkomen dat de botten te broos of te breekbaar worden.

- Collageen voorziet de botten van de nodige structuur en flexibiliteit (10)

- Een tekort kan bijdragen aan osteoporose en andere botaandoeningen (11)

- Collageensupplementen kunnen de botdichtheid helpen verbeteren (12)

- Collageen type I is vooral goed voor de gezondheid van de botten (13)

4. Helpt bij spiergroei

Collageen, een belangrijke speler in het behoud van spierweefsel, speelt een verrassend belangrijke rol in spierontwikkeling. Hoewel het vooral bekend is vanwege de voordelen voor de gezondheid van de huid, toont onderzoek aan dat collageen de toename en kracht van spiermassa bevordert bij mensen met leeftijdsgerelateerd spiermassaverlies (14).

Het gebruik van collageensupplementen lijkt misschien een onconventionele aanpak, maar het is bewezen effectief. Studies suggereren dat het combineren van collageen met weerstandstraining de voordelen van lichaamsbeweging vergroot, waardoor de spiermassa en -kracht aanzienlijk toenemen (15). Het is dus de moeite waard om collageensupplementen te overwegen als aanvulling op je trainingsroutine.

Collagen voor spiergroei

5. Bevordert de gezondheid van het hart

Onderzoek naar de rol van collageen in de structuur van slagaders heeft de cardiovasculaire gezondheid op de voorgrond geplaatst (16). Onderzoeken tonen aan dat een tekort aan collageen kan leiden tot zwakke slagaders, waardoor het risico op atherosclerose toeneemt, een ziekte die wordt gekenmerkt door de ophoping van plaque in de slagaders (17).

Cardiologen richten hun aandacht nu op collageen vanwege deze baanbrekende bevindingen. Wetenschappers hebben gewezen op een mogelijk verband tussen collageensupplementen en een lagere stijfheid van de slagaders (18), wat duidt op mogelijke voordelen voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Het gebruik van collageensupplementen is veelbelovend voor het hart. Veelbelovend bewijs suggereert de mogelijke rol ervan bij het voorkomen van hartaandoeningen, hoewel uitgebreider onderzoek nodig is om de effecten van collageen volledig te begrijpen (19).

Het is belangrijk om op te merken dat, hoewel het bewijs veelbelovend is, verder onderzoek nodig is om de mate van voordelen van collageen voor de gezondheid van hart en bloedvaten vast te stellen. Desalniettemin benadrukken deze bevindingen het potentieel van collageensupplementen voor het bevorderen van een gezond hart.

6. Verbetert haar- en nagelgroei

Je kunt je haar- en nagelpotentieel ontsluiten door dagelijks gebruik van collageensupplementen. Dit eiwit draagt aanzienlijk bij aan de structuur en sterkte van je haar en nagels, waardoor de groei op natuurlijke wijze wordt bevorderd (20).

Studies tonen aan dat onvoldoende collageen kan leiden tot broze nagels en haaruitval, wat het belang van dit eiwit voor het behoud van gezond haar en nagels benadrukt (21). Regelmatige inname van collageensupplementen kan deze problemen tegengaan en sterker en gezonder haar en nagels bevorderen. De wetenschap achter de invloed van collageen op haar- en nagelgroei is gebaseerd op het feit dat het veel voorkomt in huid en bindweefsel.

Collageen fungeert als de basis voor celvernieuwing, wat mogelijk bijdraagt aan haar- en nagelgroei en leeftijdsgerelateerde achteruitgang voorkomt (22).

7. Helpt bij de spijsvertering

Kan collageen het antwoord zijn op je spijsverteringsproblemen? Sommige onderzoeken wijzen uit dat collageen goed kan zijn voor maag- en darmproblemen (23). Het kan helpen om de bekleding van je maag en darmen weer op te bouwen, wat problemen met de spijsvertering kan verlichten.

Collageen is een veelzijdig supplement dat meerdere gezondheidsfuncties kan hebben (24). Voor de spijsvertering heeft het een helende invloed op het darmslijmvlies en helpt het bij de opname van water, waardoor je darmen gehydrateerd blijven en optimaal blijven functioneren.

Collageen, een verborgen bondgenoot voor een gezonde spijsvertering, kan helpen de integriteit van je darmslijmvlies te behouden. Dit kan mogelijk het lekkende darmsyndroom voorkomen, een aandoening waarbij gifstoffen en bacteriën door de darmwand kunnen dringen. Als je collageen onderdeel maakt van je dagelijkse routine, kan dit leiden tot minder spijsverteringsproblemen (25).

Collagen for digestive health

8. Bevordert gewichtsverlies

De invloed van collageen op de stofwisseling lijkt mogelijkheden voor gewichtsverlies te bieden. Regelmatige inname van collageen activeert naar verluidt de verzadigingssignalen van het lichaam, wat bijdraagt aan minder trek in voedsel en daardoor gewichtsverlies. Beschikbaar onderzoek ondersteunt dit inzicht (26).

Hoewel het een veelbesproken onderwerp is in de welzijnsindustrie, is de rol van collageen bij gewichtsbeheersing niet zomaar een rage. Naast het verbeteren van de elasticiteit van de huid, helpt collageen ook bij het verminderen van lichaamsvet (27).

Zijn collageensupplementen de langverwachte vetvangers? Overvloedig bewijs suggereert ja. Het innemen van collageensupplementen zou een gunstig effect kunnen hebben op het beheersen van de lichaamsvetmassa, wat leidt tot gewichtsverlies (28)

9. Verbetert de slaapkwaliteit

Collageen heeft een ongelooflijke relatie met slaap. Dit belangrijke eiwit helpt bij het tot stand brengen van een rustige nacht, dankzij het hoge gehalte aan een aminozuur dat bekend staat als glycine, dat bekend staat om zijn kalmerende effect op de hersenen en zijn rol bij het ondersteunen van de slaapkwaliteit. Geloof het of niet, maar collageen kan je slaapgezondheid aanzienlijk beïnvloeden. Volgens een onderzoek (29) bevordert het consumeren van collageen voor het slapen gaan een diepere, meer bevredigende slaap, waardoor het algehele welzijn en de mentale helderheid bij het ontwaken verbeteren.

10. Ondersteunt de gezondheid van de hersenen

Collageen, het meest bekend om zijn rol in de gezondheid van de huid, speelt mogelijk ook een cruciale rol in de gezondheid van de hersenen. Er is gesuggereerd dat het bijdraagt aan de versterking van hersenneuronen en het verbeteren van het geheugen, wat onze cognitieve functies ondersteunt (30).

Het verhogen van de collageeninname kan een directe invloed hebben op de algehele cognitieve functie. Studies wijzen op de potentiële neuroprotectieve voordelen van collageen, dat helpt bij het ontwarren van complexe hersenfuncties en het verbeteren van de focus, mentale helderheid en het vasthouden van het geheugen (31).

Collagen for brain health

Welke dosis collageen moet ik nemen?

Het bepalen van de optimale collageendosering varieert op basis van individuele behoeften en gezondheidsdoelen. Over het algemeen wordt een dagelijkse inname van 2,5 tot 15 gram aanbevolen voor de algehele gezondheid en het welzijn. De dosering van collageen hangt ook af van het type collageen dat je neemt, omdat verschillende soorten een verschillende potentie hebben. Raadpleeg altijd professionals in de gezondheidszorg voordat je begint met supplementen, omdat individuele behoeften kunnen verschillen.

Wat is het beste moment om collageensupplementen te nemen?

Over het algemeen wordt aangeraden om collageensupplementen rond bedtijd in te nemen. Onderzoek wijst uit dat ons lichaam het meest actief is in het herstellen en herstellen tijdens de slaap, waardoor de potentiële voordelen van collageen worden gemaximaliseerd. Om de effectiviteit van collageen verder te vergroten, kan het worden gecombineerd met andere huidverrijkende voedingsstoffen zoals vitamine C of hyaluronzuur. Deze stoffen versterken de collageensynthese, waardoor je supplementenschema nog nuttiger wordt.

De beste supplementen voor collageen?

De synergie van collageen kan worden benut door het te combineren met supplementen zoals vitamine C, omdat dit een centrale rol speelt bij de collageensynthese. Proline, een aminozuur dat voorkomt in vlees en zuivel, versterkt ook de effecten van collageen.

Het toevoegen van hyaluronzuur aan je collageeninname kan de hydratatie en elasticiteit van de huid verbeteren. Een combinatie met collageensupplementen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groene thee of druivenpitextract, kan de functie van collageeneiwitten beschermen en maximaliseren. Om het effect van collageen op de darmgezondheid te versterken, kan het gebruik van probiotica-rijke supplementen een effectieve strategie zijn. Collageen in combinatie met bottenbouillon bouwt een robuuste verdediging op tegen ontstekingen, waardoor de darmlaag en de gezondheid van het immuunsysteem verder worden ondersteund.

Wat beïnvloedt of vernietigt collageen?

Blootstelling aan verschillende omgevingsfactoren en levensstijlfactoren kan je collageenniveaus aanzienlijk beïnvloeden en vernietigen, wat leidt tot vroegtijdige veroudering en verschillende gezondheidsproblemen.

- Overmatige blootstelling aan zonlicht: UV-stralen kunnen collageen sneller dan normaal afbreken.

- Suikerrijke voeding: Het consumeren van te veel suiker verstoort het vermogen van collageen om zichzelf te herstellen.

- Roken: De chemische stoffen in tabaksrook beschadigen zowel collageen als elastine in de huid.

- Hoge alcoholconsumptie: Alcohol kan ontstekingen veroorzaken en een hormonale disbalans creëren, waardoor de collageenproductie wordt verstoord.

- Onvoldoende slaap: Slaaptekort kan het cortisolniveau in het lichaam verhogen, wat leidt tot afbraak van collageen.

Mogelijke bijwerkingen van collageen

Hoewel collageensupplementen veel voordelen bieden, moeten mogelijke bijwerkingen niet worden genegeerd. Er zijn spijsverteringsstoornissen, allergische reacties en een onaangename smaak gemeld. Zoals met alle supplementen is matiging en overleg met je zorgverlener essentieel.

- Spijsverteringsstoornissen zoals een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie kunnen voorkomen.

- Allergische reacties kunnen optreden, vooral bij zeecollageen vanwege de bron.

- Overconsumptie kan leiden tot hypercalciëmie, vooral bij zeecollageen dat veel calcium bevat.

Sommige gebruikers hebben een onaangename smaak of nasmaak gemeld.- Het kan de calciumspiegel overmatig verhogen, wat vermoeidheid en onregelmatige hartritmes kan veroorzaken.Collageen kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen. Raadpleeg altijd eerst een zorgverlener. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten een arts raadplegen voordat ze met nieuwe supplementen beginnen.

Frequently Asked Questions

Navigeren door de wereld van collageensupplementen kan vaak een golf van vragen met zich meebrengen. Van "Wat is de juiste dosering?" tot "Wanneer moet ik het innemen?", er bestaat een overvloed aan vragen die de geest van een nieuweling verbijsteren. Daarom brengen we je een snelle round-up van enkele snelle feiten en de meest gestelde vragen over collageen.

Kunnen collageensupplementen allergische reacties veroorzaken?

Hoewel het zelden voorkomt, kunnen sommige mensen allergische reacties krijgen op collageensupplementen. Het is belangrijk om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat je begint met een nieuw supplement om mogelijke risico's te beoordelen en te bepalen of je een bekende allergie of gevoeligheid hebt voor collageen of de bronnen ervan.

Kan ik collageensupplementen nemen als ik zwanger ben?

Het is aan te raden om met je zorgverlener te overleggen voordat je collageensupplementen gaat gebruiken tijdens de zwangerschap. Hij of zij kan persoonlijk advies geven op basis van je specifieke gezondheidsbehoeften en omstandigheden.

Hoe lang duurt het meestal voordat collageensupplementen effect hebben?

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat collageensupplementen effect hebben. Sommige mensen kunnen de potentiële voordelen van collageen binnen een paar weken beginnen op te merken, terwijl anderen enkele maanden van consistent gebruik nodig kunnen hebben. Het is belangrijk om het supplement regelmatig te gebruiken en de aanbevolen dosering te volgen voor optimale resultaten.

Are there any circumstances when I should refrain from taking collagen?

Individuals with specific medical conditions, such as kidney problems or certain collagen-related disorders, should consult with a healthcare professional before taking collagen supplements. Additionally, if you are on any medications or have any concerns about potential interactions, it is advisable to seek medical advice.

 Kan ik collageensupplementen samen met andere medicijnen gebruiken?

Het is aan te raden om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voordat u collageensupplementen samen met andere medicijnen gebruikt. Zij kunnen mogelijke interacties beoordelen en advies geven over de juiste timing en dosering om de veiligheid en effectiviteit te waarborgen.

Kunnen collageensupplementen mijn dieet verstoren?

Collageensupplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd en zouden een uitgebalanceerd dieet niet moeten verstoren. Het is echter belangrijk om de productlabels te lezen en gerenommeerde merken te kiezen om er zeker van te zijn dat de supplementen geen ingrediënten bevatten die in strijd zijn met uw dieetbeperkingen of voorkeuren..

Wat is het beste type collageen om de gezondheid van de huid te verbeteren?

Collageen type I wordt vaak beschouwd als het beste voor het verbeteren van de gezondheid van de huid, omdat dit het meest voorkomende type collageen in de huid is. Zoek naar collageensupplementen die specifiek collageen type I vermelden voor de voordelen voor de huid.

Zijn collageensupplementen veilig voor langdurig gebruik?

Collageensupplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd voor langdurig gebruik. Het is echter aan te raden om de aanbevolen dosering te volgen en een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen als je je zorgen maakt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt.

 Kunnen veganisten of vegetariërs collageensupplementen nemen?

Traditionele collageensupplementen zijn afgeleid van dierlijke bronnen, waardoor ze ongeschikt zijn voor veganisten en vegetariërs. Er zijn echter plantaardige alternatieven beschikbaar, zoals collageenverhogende supplementen die ingrediënten bevatten zoals vitaminen, mineralen en aminozuren die de collageenproductie in het lichaam ondersteunen.

Kunnen collageensupplementen helpen bij gewichtsverlies?

Hoewel collageensupplementen niet specifiek bedoeld zijn om af te vallen, kunnen ze indirect helpen bij gewichtsbeheersing door verzadiging te bevorderen en te helpen bij het behoud van vetvrije spiermassa. Het is echter belangrijk om te weten dat collageensupplementen gebruikt moeten worden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl en dat de resultaten per persoon kunnen verschillen.

References

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26362110/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24401291/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/ 

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22500661/

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17076983/

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19352014/

10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28130694/

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14600124/

12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15702225/

14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26267777/

15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/

16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15888326/

17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16549368/

18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/

19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/

20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/

21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26362110/

23. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6854

24. https://www.mdpi.com/1467-3045/43/3/113

25. https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritional-Protocol-for-the-Treatment-of-Defects-Resnick/69d029605d30d9ec49e93674fd2cf742e6d4fc1a

26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6830791/

27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020206/

28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/

29. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03267-w

30. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197018621000796

31. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09553002.2022.2063961