De voordelen van kurkuma en curcumine

Kurkuma, dat al duizenden jaren in India wordt gebruikt als ingrediënt om mee te koken en voor zijn geneeskrachtige werking, is de specerij die je favoriete curry zijn kenmerkende gele kleur geeft en is nu een groot succes in de wereld van wellness.

Er staan zoveel kruiden en specerijen op de lijst met mogelijke gezondheidsvoordelen, dat je gemakkelijk in de war raakt. Kurkuma? Curcumine? Is dat hetzelfde? Ja, en nee. De bioactieve stoffen in kurkuma worden curcuminoïden genoemd, met als belangrijkste actieve ingrediënt (je raadt het al) curcumine.

Naarmate de belangstelling voor natuurlijke supplementen en verbeterde gezondheidsstudies toeneemt, worden de voordelen van curcumine steeds meer besproken. Tot nu toe heeft de Curcuma longa wortel (onderdeel van de gemberfamilie) mogelijk effectieve spijsverteringseigenschappen voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom, samen met potentiële ontstekingsremmende eigenschappen, die ook werken als een sterke antioxidant in het lichaam. 1

Wat is kurkuma?

Kurkuma (Curcuma longa) is een helder geeloranje specerij die afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa plant, die behoort tot de gemberfamilie. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië, met name India, en is al duizenden jaren een integraal onderdeel van de traditionele geneeskunde, keuken en culturele gebruiken in de regio.

Kurkuma staat bekend om zijn levendige kleur, aardse smaak en talloze potentiële voordelen voor de gezondheid.

Wat is curcumine?

De werkzame stof die verantwoordelijk is voor veel van de gezondheidsbevorderende eigenschappen heet curcumine. Curcumine is een polyfenol met potentiële antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een onderwerp van grote wetenschappelijke interesse en onderzoek is.
Kurkuma staat bekend om zijn levendige kleur, aardse smaak en talloze potentiële voordelen voor de gezondheid.

In culinaire toepassingen wordt kurkuma gebruikt als een specerij om smaak en kleur toe te voegen aan verschillende gerechten, vooral curry's. Het wordt ook gebruikt als een van de belangrijkste ingrediënten van gerechten. Het wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof voor voedsel. Naast het culinaire gebruik wordt kurkuma ook gebruikt in traditionele geneeswijzen zoals Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde om verschillende kwalen te behandelen en het algehele welzijn te bevorderen.

Vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid heeft kurkuma aan populariteit gewonnen in de wellness- en voedingssupplementenindustrie. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder verse wortels, gedroogd poeder, extracten en supplementen.

Het is echter belangrijk om te weten dat kurkuma weliswaar heilzame bestanddelen zoals curcumine bevat, maar dat de hoeveelheid curcumine in rauwe kurkuma relatief laag is. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van curcuminesupplementen die hogere concentraties van de werkzame stof bevatten.

Kurkuma en curcumine worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Dit is het verschil tussen de twee:

Kurkuma:

 • Kurkuma (Curcuma longa) is een plant die behoort tot de gemberfamilie. Hij wordt voornamelijk gekweekt in India en andere delen van Azië.
 • Kurkuma is een wortel die wordt geoogst, schoongemaakt en vervolgens verwerkt voor verschillende doeleinden.
 • In zijn natuurlijke vorm heeft kurkuma een diep oranje-gele kleur en wordt het vaak gebruikt als specerij in de keuken, vooral in curry's en andere Indiase gerechten.
 • Vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeswijzen zoals Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde.

Curcumine:

 • Curcumine is een bioactieve verbinding die voorkomt in kurkuma. Het is verantwoordelijk voor de kenmerkende gele kleur van kurkuma en de potentiële voordelen voor de gezondheid.
 • Curcumine is een soort polyfenol met potentiële antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Hoewel kurkuma curcumine bevat, is het werkelijke gehalte aan curcumine in rauwe kurkuma relatief laag, meestal rond de 2-5% van het gewicht.
 • Curcumine is het onderwerp van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek vanwege zijn potentiële rol in het bevorderen van de algehele gezondheid en het welzijn. Studies hebben aangetoond dat het mogelijk ontstekingsremmende antioxiderende eigenschappen heeft.
 • Er zijn supplementen met curcumine op de markt die hogere concentraties curcumine leveren dan wat er van nature in kurkuma zit.

Samengevat is kurkuma een plant met een kenmerkende gele kleur die wordt gebruikt als specerij in de keuken en als traditioneel geneesmiddel. Curcumine is een specifieke stof in kurkuma die verantwoordelijk is voor veel van de voordelen voor de gezondheid. Hoewel kurkuma curcumine bevat, zijn ze niet synoniem, en curcuminesupplementen worden vaak gebruikt om de potentiële gezondheidsbevorderende eigenschappen in een meer geconcentreerde vorm te benutten.

Soort:KurkumaCurcumine
Bron Wortel van de Curcuma longa plant Specifieke verbinding in kurkuma
KleurDiep oranjegeelGeel
CulinairGebruik Kruiden in de keuken, aromaNiet gebruikelijk in de keuken
ConcentratieBevat verschillende verbindingen, waaronder curcumineActieve stof die verantwoordelijk is voor mogelijke voordelen voor de gezondheid
SupplementatieNiet zo geconcentreerd als curcuminesupplementenBeschikbaar voor hogere inname van curcumine
PopulariteitOp grote schaal gebruikt in culinaire en traditionele geneeskunde praktijkenWordt steeds populairder in de gezondheids- en welzijnsindustrie

Hoe kurkuma en curcumine te gebruiken

Culinair gebruik:

Kurkuma, met zijn warme, aardse smaak en levendige kleur, kan een heerlijke draai geven aan je culinaire creaties. Het verwerken van kurkuma in je gerechten zorgt niet alleen voor een rijke smaak, maar biedt ook potentiële voordelen voor de gezondheid. Hier zijn enkele creatieve manieren om kurkuma in je recepten te gebruiken:

 • Gouden melk: Maak een rustgevend kopje gouden melk door kurkuma te combineren met melk (zuivel of plantaardig), een snufje zwarte peper en een vleugje honing. Deze traditionele drank staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kalmerende effecten.
 • Curry's en stoofschotels: Kurkuma is een hoofdbestanddeel van veel curry's en stoofschotels en geeft het zijn kenmerkende smaak en kleur. Voeg het toe aan groente-, kip- of linzengerechten voor een smaakvolle twist.
 • Geroosterde groenten: Strooi kurkuma over geroosterde groenten voordat je ze bakt om de smaken te versterken en ze een gouden tint te geven.
 • Smoothies: Verhoog de voedingswaarde van je smoothies door een snufje kurkuma toe te voegen. Combineer het met fruit zoals ananas, mango of banaan voor een verfrissend drankje.
 • Granen en rijst: Meng kurkuma door je rijst- of graangerechten voor extra kleur en smaak. Het werkt vooral goed met gerechten zoals pilaf en quinoa.
 • Salade Dressings: Maak een pittige en gezonde saladedressing door kurkuma te mengen met olijfolie, citroensap, knoflook en een scheutje honing.

Vergeet niet om te beginnen met een kleine hoeveelheid kurkuma en deze geleidelijk te verhogen om aan je smaakvoorkeuren te voldoen.

Supplementatie:

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer geconcentreerde dosis curcumine, kunnen supplementen een handige optie zijn. Curcuminesupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, poeders en extracten. Houd bij het kiezen van curcuminesupplementen rekening met de volgende factoren:

 • Biobeschikbaarheid: Zoek naar supplementen die ingrediënten bevatten zoals piperine (zwarte peper extract) of die gebruikmaken van technologie (zoals NovaSol) om de absorptie van curcumine te verbeteren, aangezien curcumine alleen een beperkte biologische beschikbaarheid heeft of supplementen die gebruikmaken van technologie (zoals NovaSol) om de absorptie van curcumine te verbeteren.
 • Kwaliteit en zuiverheid: Kies voor supplementen van gerenommeerde merken die ingrediënten van hoge kwaliteit gebruiken en door derden zijn getest op zuiverheid en werkzaamheid.
 • Geroosterde groenten: Strooi kurkuma over geroosterde groenten voordat je ze bakt om de smaken te versterken en ze een gouden tint te geven.
 • Dosering: Volg de aanbevolen doseringsinstructies op de verpakking van het supplement. Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg voordat je met een nieuw supplement begint, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
 • Formulering: Sommige supplementen bieden curcumine aan in combinatie met andere heilzame stoffen zoals antioxidanten of gewrichtsondersteunende ingrediënten. Kies een samenstelling die past bij je gezondheidsdoelen.

Dosering en voorzorgsmaatregelen:

Als je het gebruik van kurkuma en curcumine overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met de juiste doseringen en mogelijke interacties:

 • Richtlijnen voor dosering: Hoewel er geen uniforme dosering bestaat, zou een algemene richtlijn kunnen zijn om een hogere dosis van 210 mg te nemen voor een persoon van gemiddeld 70 kilo (maar alleen voor 2-3 maanden), en dan over te schakelen op een lagere dosis van 140 mg die continu kan worden genomen. Natuurlijk raden we je aan om met je arts te overleggen voordat je supplementen neemt.
 • Interacties: Kurkuma en curcumine kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners en maagzuurverlagers. Raadpleeg je arts als je medicijnen gebruikt om er zeker van te zijn dat er geen mogelijke interacties zijn.
 • Allergieën: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor kurkuma. Als je last hebt van bijwerkingen zoals jeuk, zwelling of ademhalingsmoeilijkheden, stop dan met het gebruik en zoek medische hulp.
 • Zwangerschap en medische aandoeningen: Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, evenals personen met galblaasproblemen of bloedingsstoornissen, moeten een arts raadplegen voordat ze kurkuma of curcuminesupplementen gebruiken.
 • Het opnemen van kurkuma en curcumine in je levensstijl kan een scala aan potentiële voordelen bieden, maar het is cruciaal om dit te doen met bewustzijn van de juiste doseringen en mogelijke voorzorgsmaatregelen. Geef altijd prioriteit aan je gezondheid en raadpleeg een zorgverlener voor persoonlijke begeleiding.

Krijg uw dagelijkse dosis

Of u nu aan uw dagelijkse sportsessie bezig bent, aan het werk bent of gewoon lijdt aan pijn of ontsteking als gevolg van een reeds bestaande medische aandoening, we kunnen allemaal profiteren van een goede en natuurlijke ontstekingsremmer in ons leven. Het stimuleren van uw dieet met kurkuma is een geweldige manier om uw lichaam aan te vullen met natuurlijke, herstellende, actieve verbindingen en helpt ook om de overmatige afhankelijkheid van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) tegen te gaan, die ongewenste bijwerkingen en langdurige problemen veroorzaken met regelmatige gebruik.

Dus dat betekent dat we allemaal heel veel curry's moeten eten, toch? Mis. Het curcumine-gehalte van kurkuma is helemaal niet erg hoog met een schamele 3%. 2 Veel onderzoeken die de doeltreffendheid van curcumine-extracten bewijzen die meer dan 1 gram per dag bevatten, zullen leiden tot een curry-marathon in een poging het gewenste goede niveau te bereiken. Wat erger is, is dat curcumine ook slecht wordt opgenomen in onze bloedbaan, waardoor het nog moeilijker wordt om de hoeveelheden die we nodig hebben alleen uit voedsel te halen. Kortom, zonder de juiste supplementen is het vrijwel onmogelijk om de vruchten te plukken van deze super specerij.

decorations

Potentiële Voordelen van Curcumine

Curcumin, the bioactive compound found in turmeric, has been the subject of extensive research for its potential health benefits. While research is ongoing and more studies are needed to fully understand its effects, here are some of the potential curcumin benefits that have been explored:
Dus dat betekent dat we allemaal heel veel curry's moeten eten, toch? Mis. Het curcumine-gehalte van kurkuma is helemaal niet erg hoog met een schamele 3%. 2 Veel onderzoeken die de doeltreffendheid van curcumine-extracten bewijzen die meer dan 1 gram per dag bevatten, zullen leiden tot een curry-marathon in een poging het gewenste goede niveau te bereiken. Wat erger is, is dat curcumine ook slecht wordt opgenomen in onze bloedbaan, waardoor het nog moeilijker wordt om de hoeveelheden die we nodig hebben alleen uit voedsel te halen. Kortom, zonder de juiste supplementen is het vrijwel onmogelijk om de vruchten te plukken van deze super specerij.

 • Ontstekingsremmende eigenschappen: Curcumine staat bekend om zijn traditionele gebruik als ontstekingsremmer in de oosterse geneeskunde. Het kan helpen de immuunrespons van het lichaam te moduleren en ontstekingsroutes af te remmen. Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen en de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine hebben de aandacht getrokken voor mogelijk therapeutisch gebruik.
 • Antioxidant activiteit: Curcumine werkt als een krachtige antioxidant en neutraliseert schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Deze antioxidantwerking helpt cellen en DNA te beschermen tegen oxidatieve stress, die geassocieerd wordt met veroudering en verschillende ziekten.Gezondheid van gewrichten: Door zijn vermeende ontstekingsremmende eigenschappen kan curcumine zorgen voor
 • Gezondheid van gewrichten: Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen kan curcumine verlichting bieden bij gewrichtspijn en ongemak veroorzaakt door aandoeningen zoals osteoartritis en reumatoïde artritis. Sommige onderzoeken suggereren dat curcumine kan helpen bij het beheersen van symptomen en het verbeteren van de gewrichtsfunctie.
 • Heart Health: Curcumin has been investigated for its potential cardiovascular benefits. It may help improve endothelial function, reduce oxidative stress, and support healthy cholesterol levels, which are factors contributing to heart health.
 • Gezondheid van de hersenen: De potentiële rol van Curcumine in de gezondheid van de hersenen wordt steeds interessanter. Het kan de bloed-hersenbarrière passeren en is onderzocht op zijn potentieel om de hersenfunctie te verbeteren en neuroplasticiteit te bevorderen.

Vechten Tegen Inflammatie

Niet alleen is curcumine wetenschappelijk bewezen, sommige studies stellen zelfs dat dit wonderextract de ontstekingsremmende eigenschappen van populaire NSAID's zoals aspirine en ibuprofen kan evenaren, zonder de slechte bijwerkingen. 3 Maar is een ontsteking iets dat we regelmatig actief zouden moeten verminderen?

Ontsteking is een natuurlijke functie van het lichaam en een ongelooflijk belangrijke. Het heeft als functie om de bloedtoevoer naar beschadigd weefsel te verhogen, van snijwonden en schaafwonden tot getrokken en gescheurde spieren, en helpt bacteriën te bestrijden voordat het genezingsproces begint. Daarom zijn sommige acute, kortdurende ontstekingen eigenlijk buitengewoon gunstig voor uw lichaam en in sommige gevallen kan het zelfs een verbeterde fysieke conditie bieden, omdat spiervezels scheuren en nadien dikker en sterker worden. Denk maar aan het opbouwen van kracht in de sportschool door je opzettelijk te richten op specifieke spiergroepen. Meer weten over het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van jouw lichaamsbeweging? Klik hier.

Langdurige, chronische ontsteking is echter een ernstig waarschuwingssignaal. Niet alleen kan het een aantal slopende bijwerkingen veroorzaken, zoals stress op jouw gewrichten, verminderd bewegingsvermogen en consistente pijn, wetenschappers zijn ook van mening dat ontsteking een sleutelrol speelt bij een aantal ernstige en degeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en hartaandoeningen. 4,5 Dus alles wat u kunt doen om uw lichaam te helpen bij het regelmatig bestrijden van ontstekingen, zal zeker een positief voordeel opleveren voor uw algehele gezondheid, nu en in de toekomst.


PAK UW TOXICITEIT AAN

Afgezien van de ontstekingen, mogen de antioxiderende eigenschappen in curcumine niet worden genegeerd.

Vrije radicalen zijn elementen die worden geproduceerd tijdens normale metabolische processen in het lichaam, zoals het omzetten van voedsel in energie. Als er een onevenwicht is tussen deze vrije radicalen en antioxidanten, veroorzaakt dit een zeer reactief scenario met oxidatieve stress tot gevolg. Deze stress veroorzaakt schade aan belangrijke stoffen in het lichaam, waaronder onze cellen, eiwitten en DNA, en wordt beschouwd als een factor die bijdraagt aan verschillende ziekten en versnelde veroudering. 6,7

Antioxidanten bieden uw lichaam de interne bescherming die het nodig heeft, en curcumine is een krachtige leverancier van deze specifieke ondersteuning en helpt vrije radicalen te neutraliseren door zijn unieke chemische structuur. 8 Dit verbazingwekkende natuurlijke extract helpt op zijn beurt dubbel: het help niet alleen de balans in het lichaam te herstellen, maar ook om je ingebouwde antioxiderende afweer te stimuleren.

SUPPLEMENTEN MET CURCUMINE

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn op dit moment veel curcuminesupplementen op de markt die van alles beloven, van een verhoogde biologische beschikbaarheid tot een hoge geconcentreerde dosis. Zoals eerder gezegd, is het belangrijkste probleem dat curcumine slecht wordt opgenomen in onze bloedbaan. Het is vetoplosbaar, dus het heeft een aantal problemen om actief te blijven in de zure omgeving van de maag, voordat het door de darmwand gaat en op de plekken in ons lichaam terechtkomt waar het effectief kan zijn. Dus zelfs als je de juiste hoeveelheden curcumine neemt, kan het mogelijk weinig positief effect hebben op je gezondheid.

Een oplossing is om daarnaast zwarte pepersupplementen te nemen. Zwarte peper bevat piperine, een natuurlijke stof die de absorptie van curcumine met maar liefst 2000% kan verbeteren. 9 Veel van de beste curcuminesupplementen bevatten piperine, waardoor de effectiviteit aanzienlijk toeneemt. Er is echter ook geavanceerde suppletietechnologie beschikbaar, zoals NovaSOL® - een nieuwe vorm van curcumine die speciaal is ontwikkeld voor een hoge absorptie. In een recent klinisch onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Nutrition & Food Research10 , bleek NovaSOL® curcumine 185 keer beter te worden opgenomen dan standaard curcumine in poedervorm en ook aanzienlijk beter dan elke andere vorm.

Als je de adsorptie eenmaal hebt aangepakt, kun je deze plantaardige gezondheidsboost zelfs combineren met andere natuurlijke stoffen die de effecten van ontstekingen verbeteren. Een daarvan is cannabidiol (CBD), een niet-psychoactief extract van de cannabisplant, dat veel geprezen wordt door de gezondheids- en wellnessgemeenschap vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. CBD werkt in het lichaam door de productie van cytokinen te helpen verminderen - de chemische stoffen die het hele ontstekingsproces in gang zetten. Ontdek hier de wetenschap van ontstekingen en hoe CBD kan helpen deze op natuurlijke wijze te verminderen.

BEGIN JE LICHAAM TE ONDERSTEUNEN

Met de wetenschap die er is, is het duidelijk dat curcumine een natuurlijke krachtpatser is als het gaat om het beschermen van je lichaam en het helpen bestrijden van ontstekingen. Van het begrijpen van uw dosering tot het correct aanvullen, er zijn een aantal hindernissen om over te springen voordat het effectief wordt, maar de natuurlijke gezondheidsvoordelen voor uw lichaam liggen voor het oprapen. Mis het niet!

Kurkuma en vitamine D: Een dynamisch duo voor gezondheid

Kurkuma en vitamine D, twee natuurlijke krachtpatsers, staan steeds meer in de belangstelling vanwege hun individuele gezondheidsvoordelen. Recent onderzoek wijst op een mogelijke synergie tussen hen, waardoor hun effecten worden versterkt en het welzijn een holistische boost krijgt.

Vitaliseren met vitamine D:

Vitamine D, ook wel de "vitamine uit de zon" genoemd, is essentieel voor sterke botten, het immuunsysteem en de algehele gezondheid. Hoewel zonlicht de belangrijkste bron is, helpen dieetopties en supplementen om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Naast botondersteuning beïnvloedt vitamine D ook de stemming, immuniteit en cardiovasculaire gezondheid.

De Symbiose Onthuld:

 • Onderzoek suggereert een fascinerende samenwerking tussen kurkuma en vitamine D:
 • Ontstekingsbondgenoot: Beide stoffen bestrijden ontstekingen. Samen kunnen ze chronische ontstekingsaandoeningen misschien beter aanpakken.
 • Bottenbrigade: Vitamine D helpt bij de opname van calcium, terwijl de voordelen van kurkuma zouden kunnen bijdragen aan de gezondheid van de botten, waardoor een dubbele werking wordt geboden voor sterke botten.
 • Harmonie van het immuunsysteem: Vitamine D en curcumine lijken elkaar aan te vullen bij het ondersteunen van immuunreacties.

Evenwichtig welzijn: Onthoud dat holistische gezondheid meerdere factoren omvat, zoals voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement. Hoewel het kurkuma-vitamine D duo veelbelovend is, is een allesomvattende aanpak de sleutel.

Naturecan’s Active curcumin explained

Powered by NovaSOL, Naturecan's vegetarische-vriendelijke Active Curcumin levert pure vloeibare kracht door 500mg curcumine te combineren met je dagelijkse dosis vitamine D3, en helpt zo je immuunsysteem te ondersteunen en de dagelijkse hersenfunctie te behouden, plus nog veel meer voordelen waaronder:

- 24 uur werking
- Geen vulstoffen
- Geschikt voor vegetariërs - Toegevoegde vitamine D3
- Allergeenvrij

Veelgestelde vragen over curcumine en kurkuma

Kan ik curcuminesupplementen naast andere supplementen nemen?

Voordat je curcuminesupplementen aan je schema toevoegt, raadpleeg dan een professional uit de gezondheidszorg, vooral als je al andere supplementen gebruikt, om mogelijke interacties te voorkomen.

Is er een aanbevolen dosering voor curcumine?

Hoewel er geen standaarddosering is, zou een algemene richtlijn kunnen zijn om een hogere dosis van 210 mg te nemen voor een persoon van gemiddeld 70 kilo (maar alleen voor 2-3 maanden), en daarna over te stappen op een lagere dosis van 140 mg die continu kan worden genomen. Natuurlijk raden we aan om met je arts te overleggen voordat je supplementen neemt.

Kan kurkuma helpen bij gewrichtspijn?

Ja mogelijk, aangezien de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine verlichting kunnen bieden voor sommige mensen met gewrichtsklachten. Resultaten variëren echter en het is belangrijk om een arts te raadplegen.

Bronnen:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3887148/

5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5488800/

6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207

7) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272508002550

8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10964379

9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

10) http://novasolcurcumin.com/research-publications/